Program divadla Režiséři Hráli jsme Knihovna Kontakt Přihlásit

Predstaveni

Srpen v zemi indiánů / Tracy Letts

strhující drama jedné rodiny

Dramaturgie Josef Jan KopeckýDramaturgie Martin MarkošDramaturgie Věra TauchmanováScénografie, lightning design a návrhy kostýmů Josef Jan KopeckýHudba Jan FikejzGrafika Michal Horák j.h.
PREMIÉRA 14. 03. 2018
DÉLKA PŘEDSTAVENÍ 135 minut s přestávkou

Strhující drama jedné rodiny. Silný příběh o kolapsu hodnot, o zoufalé snaze udržet vztahy nad vodou, o krutosti lásky, marném úsilí vychovat děti, o starých vinách a velké úzkosti ze života…

 

„Srpen... tvůj měsíc. Kobylky řádí. Letní žalm se změnil v letní hněv. Tam venku je teprve srpen. Tady uvnitř... kdo ví?“

 

Hra August: Osage County získala Pulitzerovu cenu za rok 2008 a byl podle ní natočen film Blízko od sebe, který získal dvě nominace na Oscary pro Meryl Streep a Julii Roberts v hlavních rolích.

 

 

Hrdinou Lettsovy tragikomedie je středostavovská rodina s fatálně poškozenými vztahy a zátěží po léta skrývaných traumat, která se sejde po smrti otce, uznávaného profesora a úspěšného básníka, ale také alkoholika – a sebevraha.

Jeho žena je závislá na lécích a vlastní schopnosti ničit vše kolem sebe.

Do domu se sjíždějí jejich dospělé dcery s partnery a pusté sídlo na americkém Středozápadě se tak stane dějištěm rodinného dramatu, kořeněného však notnou dávkou sarkastického humoru. Všichni členové tohoto klanu se před našima očima musí vyrovnat nejen s vlastními jizvami a prohrami, ale i touhou po lásce a štěstí, rodinná tajemství postupně vycházejí najevo, venku je dusný srpen, a vše sleduje mlčenlivá indiánská hospodyně Johnna….

 

V brilantně napsané konverzaci se všechny závislosti, sexuální frustrace a zranění duše vyjevují postupně, zakrývané sebe nebo druhé zraňujícími narážkami a dost černými vtipy.

Humor Lettsovy hry, která baví i svou drsnou ironií, nemusí být pro každého. To, jak se zde líčí alkoholické či narkomanské excesy a zpackané životy však dává ostřeji vyniknout jejich komickým nebo groteskním rysům.

 

Děj se odehrává v srpnu 2007 ve velkém venkovském domě nedaleko města Pawhuska, centra okresu Osage ve státě Oklahoma a zároveň hlavního města indiánů stejnojmenného kmene, asi 60 mil (100 km) severozápadně od Tulsy, Oklahoma.

Upozornění: Pro zvýraznění režijního záměru herci v inscenaci Srpen v zemi indiánů na jevišti kouří cigarety.